Always on my mind | Pet Shop Boys - Relatie-blog 3

Always on my mind | Pet Shop Boys - Relatie-blog 3

Bent u klaar voor een crash course relatiemanagement? Luister dan naar de Pet Shop Boys 'Always on your mind'. On your mind is niet voldoende. Dan gaan klanten lopen. Kortom: tijd voor actie, want dan merken uw klanten er iets van.

Ik zou zeggen: start de clip 'Always on my mind'', geniet van de Pet Shop Boys en luister vooral goed naar de tekst. Puur relatiemanagement.

De dagelijkse praktijk

Veel adviseurs, verkopers, managers en directieleden worden 'helemaal wild' bij het binnenhalen van een nieuwe klant. Maar wie gaat helemaal uit zijn/haar dak als een klant voor de vierde keer een vervolgopdracht aankondigt? Dan is het over het algemeen vrij stil. Het is normaal geworden. Het krijgt geen aandacht meer. Terwijl het verlengen en uitbouwen van relaties een van de grootste goudaders van een kennisintensieve dienstverlener is.

Twee keer goud

Je hoeft geen commercieel genie te zijn om te bedenken dat het vasthouden van bestaande klanten razend interessant is. Gooit u er een flinke schep oprechte aandacht, interesse en toegevoegde waarde bovenop, dan gaan uw klanten ook nog reclame voor u maken. Geen betaalde reclame, maar echte reclame. Alstublieft: uw tweede goudader. Moeten uw commerciële tijgers hier natuurlijk wel aandacht aan besteden. Referrals kun je vragen (moet je het wel goed doen). Spontane referrals moet je verdienen. Inderdaad: daar moet je voor werken. Mouwen opstropen en aan de bak. Tijd vrijmaken en de wei in.

Een paar opwarm-vragen

  • Hoeveel tijd wordt er binnen uw organisatie besteed aan relatiemanagement (en dan bedoel ik niet de kerstgeschenken)?
  • Heeft u een structurele aanpak voor het selecteren en ontwikkelen van de juiste relaties?
  • Hoe meet u de inspanning en het resultaat?
  • Hoe goed zijn uw mensen in het verdienen van referrals?
  • Hoeveel budget maakt u vrij voor relatiemanagement?

Relatiemanagement-paradox

De meeste ondernemers en adviseurs geloven dat relaties essentieel zijn voor het runnen van een bedrijf. Relatiemanagement-paradox: bijna niemand heeft een gedegen aanpak om de belangrijkste relaties structureel te onderhouden.

Advies

Pak uw commerciële budget. Halveer uw acquisitiebudget en besteed het aan relatiemanagement: tijd en geld. Het is immers wel prettig als uw relaties er iets van merken. En u wilt ongetwijfeld voorbij het niveau van 'spiegeltjes en kraaltjes'. Een gedegen relatie-actieplan is dan ook een voorwaarde.

Crash course Pet Shop Boys

En dan nu de Pet Shop Boys. Zij leggen de achilleshiel van relatiemanagement wel heel pijnlijk bloot. Bent u er klaar voor ...

pet

Maybe I didn't treat you
Quite as good as I should

Als u twijfelt, dan weet ik het zeker: dan gebeurt er weinig

Maybe I didn't love you
Quite as often as I could

Hoe vaak schoot het door uw hoofd: aan die klant moeten we meer aandacht besteden (maar we waren druk en toen is het blijven liggen).

Little things I should have said and done
I just never took the time

Het mooie van 'little things'? Die bestaan niet. Het zijn immers de 'little things' die een GROOT verschil maken. Wel een mail sturen, iemand succes wensen, een gratis advies geven, een lead aanreiken, etc.

You were always on my mind
You were always on my mind

Waar merk de klant het aan?

Maybe I didn't hold you
All those lonely, lonely times
I guess I never told you
That I am so happy that you're mine

Bedanken zit niet zo in onze aard. Tip: bel een goede klant en bedank hem/haar voor de samenwerking. Waar merkt een klant aan dat u het waardeert dat hij/zij (lang) klant bij u is.

If I made you feel second best
I'm sorry I was blind

Inderdaad: veel klanten voelen zich na de acquisitiefase en de eerste paar opdrachten (als iedereen nog scherp is) een beetje 'verloren'. Terecht, want voordat je het weet verschuift alle aandacht weer naar nieuwe klanten.

You were always on my mind
You were always on my mind

Tell me, tell me that your sweet love hasn't died

Wat denk je zelf?

Give me, give me one more chance
To keep you satisfied
Satisfied

Wat denk je zelf? NO WAY

We weten het allemaal: relatiemanagement is goud waard. Pinguins weten het en doen er niets mee. Groene Tomaten ontwikkelen een aanpak die bestaande klanten helemaal gek maken. Zo gek dat ze er niet aan denken om weg te gaan.

Meer weten?

Ervaren hoe klanten 'always on your mind' kunnen zijn? Maak dan snel een afspraak. Ik ga graag met u in gesprek: (06) 222 06 597 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Waarom deze blogserie over relatiemanagement? Het antwoord is eenvoudig: het kan beter. Veel beter. Er liggen commerciële kansen voor directeuren, managers, adviseurs en verkopers. Maar hoe geeft u hier concreet invulling aan? Op weg naar Valentijnsdag kunt u regelmatig een Groene Tomaat-blog lezen waarbij de relatie centraal staat. De ingrediënten: muziek, inhoudelijke verdieping, prikkelende vragen en actie-tips.

 

Over de auteur

Rolf Adema

Rolf Adema

Groene Tomaat marketingman met een duurzaam saleshart. Eigenaar van Groene Tomaat Marketing. Specifiek voor kennisintensieve en dienstverlenende organisaties.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast