Een ochtend vol Pinguïns en Groene Tomaten

Een ochtend vol Pinguïns en Groene Tomaten

Vandaag lekker op de fiets naar kantoor. Het is 7:20 uur en het zonnetje schijnt. Ik fiets door het mooie Apeldoorn richting het centrum. Onderweg heb ik een zowel een aantal Pinguïn als Groene Tomaat ervaringen …

1 markt li

Biologische markt

Als eerste fiets ik langs een biologische markt. Spontaan in de remmen, want op kantoor ben ik overal doorheen. Ik heb er al eens eerder wat gehaald en het was heerlijk. De groenteman heeft het fruit al klaarliggen en is nog niet helemaal klaar met zijn stand. Ik vroeg hem of ik al wat kon kopen. Dat was niet mogelijk want het was zijn eerste dag, hij kon de prijslijst niet vinden en hij was nog niet open. Ik waagde nog een poging voor een mango of een bakje aardbeien die daar lagen te wachten. Tevergeefs.

Zijn eerste reactie snap ik natuurlijk. Maar dat wil niet zeggen dat het een goede reactie is. Wat valt op: de voorbereiding op zijn eerste dag is niet echt goed (hij kan de prijslijst niet vinden en heeft geen idee wat een Mango ongeveer moet kosten), hij improviseert niet (of mag dat niet van ‘de baas’) en hij verkoopt niet (zelfs niet voor een hogere prijs met meer winst). En het meest erge: hij doet moeilijk. NIET moeilijk doen wordt door klanten erg gewaardeerd. Sterker nog:

NIET moeilijk doen is een krachtige merkbouwer met een hoge ‘terugkom-factor’.

Wat zou er gebeuren als hij als volgt zou hebben gereageerd: ik kan de prijslijst niet vinden, maar doe maar € 3,-. Wil je ook nog wat aardbeien erbij dan maken we er € 6,- van. WOW! Kassa en een tevreden klant die dit gaat rondtoeteren en ook niet onbelangrijk: een goed gevoel bij de fruitverkoper (je hebt iemand verrast en de wereld weer wat mooier gemaakt, toch?).

Groene Tomaat ‘take aways’

  • Niet moeilijk doen
  • In bijzondere situaties wil een klant graag meer betalen (= meer winst)
  • Wees voorbereid: ken je eigen bedrijf, ken je eigen product en je eigen prijs
  • Beleid: je weet dat ‘dit’ vaker gebeurt, bedenk vooraf een klantgerichte manier om nee te zeggen (geef de klant een vriendelijk woord en voor mijn part een mandarijn mee als je per se nee wilt verkopen of stimuleer je personeel om vooral creatief om te gaan in dit soort situaties). Je hoeft geen helderziende te zijn om een aantal ‘kritische momenten’ te selecteren die het verschil maken tussen Pinquïn en Groene Tomaat. Selecteer ze en vul ze in op een Groene Tomaat manier. Er zit meer creativiteit in uw team dan u wellicht denkt.
  • Alles begint met een klant- en oplossingsgerichte attitude

De bakker op dezelfde biologische markt: hetzelfde laken een pak. Dan maar even doorfietsen …

3 bakker li

Brood bij Echte Bakker Keurhorst

In de straat zit ook een bakker die een prachtige nieuwe open bakkerij heeft neergezet. Hij is trots op zijn vakmanschap en zijn brood. Ambachtelijk bereid. Als je dan toch een nieuw pand neerzet, dan maar meteen aan het publiek laten zien ‘hoe je brood bakt’. Je kunt van alle kanten de bakkerij inkijken. Kortom: weer in de remmen en om 7.35 uur loop ik de winkel in. Daar zit al iemand een vers belegd broodje te eten met een verse jus erbij. Ja: slim je assortiment uitbreiden loont. Halfje ongekleurd en volledig volkoren brood gekocht bij een vriendelijke dame. Zij waren de winkel aan het opstarten maar zijn WEL open voor ‘spontane vroege klanten’. Kassa: in 5 minuten 8 euro omzet van twee klanten die komen aanwaaien.

Snel op de fiets verder. Ik krijg trek ;-)

5 slager li

Slager ‘De Groene Weg’

Verderop in deze best wel lange straat zit ‘Slager De Groene Weg’. Inderdaad: schept een band hè, zo’n naam. De eigenaar was de vlaggen aan het ophangen. Weer in de remmen: heb je wat ham voor me? Natuurlijk, kom binnen. Ook hij was nog aan het ‘openen’, maar kiest ervoor om klanten te helpen en te bouwen aan een top-merk gebaseerd, vakmanschap, altijd vriendelijk en NIET moeilijk doen. En het was echt niet omdat het ‘moet’ (ook niet onbelangrijk): hij houdt van zijn werk, levert top-producten en wilde mij gewoon helpen. Dan kom je graag terug. En dit voorbeeld is geen incident, het is structureel. Inderdaad: ik ben al jaren vaste klant.

Ik ben nu echt aan een cappuccino toe. Even naar Café de Paris want ik fiets graag even om voor een geweldig terras.

8 terras li

Café de Paris

Na al deze indrukken was ik om 7.45 uur op mijn tussenbestemming aangekomen: Café de Paris. Laptop openklappen en aan het werk. Geen straf, want het ochtendzonnetje is heerlijk. Ook dit bedrijf is aan het opstarten. Binnen zijn ze als hotel natuurlijk al vol in de running en het terras wordt klaargemaakt voor opnieuw een drukke dag (met de bladblazer de troep van de vorige dag opruimen, terras goed zetten, plantjes water geven, kussens voor de banken erin leggen, etc.). Ook deze Groene Tomaten doen niet moeilijk: “tuurlijk, ga zitten, ik maak straks wel wat lawaai met de vuilblazer hoor”. Komt een andere ober aanlopen met een cappuccino en een glas water. Ik was er vorige week ook en zat toen flink aan de cappuccino met water en dat heeft hij onthouden. WOW! Ken je klant levert waardering, een leuk gesprek en mond-tot-mond reclame op (en PR in een blog).

11 hovenier li

Hoveniersbedrijf ‘Huis in ‘t Veld’

Op de terugweg weer in de remmen. Nu voor een hoveniersbedrijf die bij mij in de buurt aan het werk is. Mijn eigen ‘tuinman’ liet me bij zijn laatste klus met een berg afval zitten (gevalletje: zoek het zelf maar uit). Ook wacht ik al twee weken op een reactie om twee takken weg te knippen. Is waarschijnlijk niet interessant. Ik sprak deze hovenier aan en hij reageerde direct als een Groene Tomaat: ik knip die takken eind van de middag wel even weg. Inmiddels heeft hij dat gedaan en heeft hij er een klant bij (maar dat weet hij nog niet). En voor wat hoort wat dus vandaar dat ik dit voorbeeld ook nog even meeneem in dit artikel.

Zelf aan de slag?

Bent u benieuwd hoe u een klantgerichte houding kunt combineren met meer verkopen? En hoe u dit structureel organiseert in uw kennisintensieve, dienstverlenende organisatie? Neem dan contact op: 06 22206597, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of informeer naar de mogelijkheden voor een Groene Tomaat-proeverij voor uw onderneming.

Over de auteur

Rolf Adema

Rolf Adema

Groene Tomaat marketingman met een duurzaam saleshart. Eigenaar van Groene Tomaat Marketing. Specifiek voor kennisintensieve en dienstverlenende organisaties.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast