Only Words | Spagna - Relatie-blog 5

Only Words | Spagna - Relatie-blog 5

Only words only words. Woorden worden vaak achteloos gebruikt, terwijl ze bepalend zijn voor uw merk en uw verbinding met prospects en klanten. In deze blog staan woorden centraal: woorden van uw merk en woorden die u absoluut zo snel mogelijk moet schrappen uit uw persoonlijke woordenboek. Voor de muziek tekent Spanga met Only Words ...

Only words. I've heard them all before. 

We hebben hier allemaal mee te maken. Niet alleen als klant, maar ook als ondernemer, adviseur, verkoper of accountmanager. Woorden worden vaak achteloos gebruikt. En nu komt het:

Veel organisaties gebruiken dezelfde woorden als de concurrentie om te vertellen hoe 'bijzonder' ze zijn.

Positionering

Woorden zijn krachtig. Ze vertellen een verhaal. En als het een goed verhaal is, dan gaan 'de oren spitsen''. Wat is uw verhaal en is het krachtig genoeg om een verbinding met uw ideale prospects en klanten tot stand te brengen? Wat onderscheidt u van uw concurrenten? Wat ervaren uw klanten als EXTREEM klantvoordeel? Welke woorden gebruikt u structureel in uw communicatie? Is dit anders dan wat uw concurrenten communiceren? Groene Tomaten nemen de tijd om deze vragen te beantwoorden. Zij graven dieper en vinden vaak de mooiste bodemschatten. Check: hoe vaak staat dit onderwerp bij u op de agenda? En hoeveel prioriTIJD heeft het?

Bereik én het verhaal

Een goed verhaal verdiend publiek. Vaak gaan (mensen uit) organisaties op jacht naar volgers. Zij willen zo snel mogelijk een paar duizend volgers en vergeten te werken aan hun verhaal: de woorden. Zij hebben niet veel te zeggen als 'alle ogen en oren' op social media zijn gespitst. Een gemiste kans? U moet iets hebben wat de moeite van het vertellen (en aanhoren) waard is als u 'in beeld bent'.

Groene Tomaat-actietips

Pak uw agenda en plan een sessie met uw team met 1 onderwerp: uw unieke positionering.
Vraag aan uw kern-prospects en kern-klanten welke woorden komen bovendrijven als ze uw merk horen. Gewoon eens vragen tijdens de eerstvolgende tien gesprekken. Het levert u een schat aan informatie en zeker ook een aantal 'mooie woorden' op. Vsluit het een beetje aan op uw positionering. En weet u wat: stel dezelfde vraag ook aan uw collega's.
Kijk eens goed naar uw uitingen op social media: welke woorden komen daar telkens terug? Sluiten ze aan bij uw positionering. Welk verhaal wordt op social media verteld: inside out en outside in.
Leg uw merk onder de microscoop: heeft u er alles aan gedaan om niet als gemiddeld over te komen?

No matter what people tell you, words can change the world
Robin Williams

Het eerste deel van dit artikel gaat over het gebruik van de juiste woorden. In het tweede deel gaat het juist om welke woorden u NIET moet gebruiken. Inderdaad: verboden woorden. Schrappen die handel.

SCHRAPPEN: EXCUSES

Only words only words. Don't give me any more excuses. I've heard them all before.

Komen deze u bekend voor (niet bij uzelf natuurlijk, maar bij uw collega's)?

Geen budget, druk, ik heb kinderen, we zijn onderbezet, nog steeds druk, mijn manager motiveert niet, ik heb geen tijd om te lezen, ik hou niet van lezen, ik heb geen tijd om te studeren, ik word niet goed aangestuurd, onze prijs is te hoog, onze prijs is te laag, ik word niet teruggebeld, ik ben druk, ze zijn er nog niet klaar voor, we hebben niet de juiste mensen, mijn target is niet realistisch, ik ben moe, ik was niet op de hoogte, mijn collega snapt het niet, ik heb vakantie nodig, de concurrent heeft een groter budget, ik ben druk, ze weten niet wat ze willen, en had ik dat al gezegd: ik ben druk …

Inderdaad: dit zijn de verkeerde woorden. Iedereen heeft altijd wel een excuus om iets niet te doen.

Goed om te weten

Twee dingen zijn goed om te weten: excuses veranderen niets aan de situatie. En het kan verslavend zijn. Voordat je het weet maak je de hele dag excuses. Groene Tomaat-advies: schrap de excuses uit uw persoonlijke woordenboek. Ze hebben geen waarde. NO EXCUSES.

OOK SCHRAPPEN: PROBEREN

Probeer het maar eens. Heerlijk toch zo'n vrijblijvende opdracht. Als u het mag proberen, dan hoeft u eigenlijk niets te presteren. Het geeft u een prachtig excuus om tevreden te zijn met een halfbakken resultaat. En dus ontstaat er bij veel pinguïn-bedrijven een halfbakken vorm van acquisitie, relatiemanagement en dienstverlening. Groene Tomaten zetten een streep door ‘proberen’ en schrijven DOEN in hoofdletters. Of zoals Yoda zegt “Try not. Do. Or do not. There is no try”.

Yoda famously says, “No. Try not. Do. Or do not. There is no try.“

Voelt u het verschil? U doet het of u doet het niet. Proberen is eigenlijk hetzelfde als iets niet doen: het is een gemakkelijke ontsnappingsroute voor als het even tegenzit. Een paar voorbeelden. Waar bent u mee bezig:

  • Probeert u minder te eten of eet u minder?
  • Probeert u klantgericht te communiceren of communiceert u klantgericht?
  • Probeert u aan klantrelaties te werken of werkt u aan klantrelaties?
  • Probeert u ritme in uw klantcontact aan te brengen of realiseert u ritme in uw klantcontact?

Een klein verschil met een ENORME impact. Bent u er klaar voor om te stoppen met proberen en het gewoon te DOEN?

Groene Tomaat-actietips

  1. Schrap het woord ‘proberen’ uit uw vocabulair. Het voegt niets toe en geeft u alleen maar een goed gevoel als u onder de maat heeft gepresteerd.
  2. Beslis bewust of u iets wel gaat doen of niet gaat doen. Prima om iets niet te doen (zelfleiderschap). Maar doe het dan ook niet. Maak uzelf niet wijs dat proberen hetzelfde is als doen. Het zijn woorden met een totaal verschillende lading.
  3. Commiteer u voor 100% aan het resultaat dat u voor ogen heeft. Zoals een manager in Apollo 13 zei: “Failure is not an option. Play full out. Go for the win. Don’t settle for merely trying”

Kortom: het verschil zit tussen de oren.

Meer weten?

Wilt u meer weten over positionering, het gebruik van woorden en het vergroten van uw actieradius? Maak dan snel een afspraak. Ik ga graag met u in gesprek: (06) 222 06 597 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Waarom deze blogserie over relatiemanagement? Het antwoord is eenvoudig: het kan beter. Veel beter. Er liggen commerciële kansen voor directeuren, managers, adviseurs en verkopers. Maar hoe geeft u hier concreet invulling aan? Op weg naar Valentijnsdag kunt u regelmatig een Groene Tomaat-blog lezen waarbij de relatie centraal staat. De ingrediënten: muziek, inhoudelijke verdieping, prikkelende vragen en actie-tips.

 

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast