Overpromis and overdeliver - relatie-blog 6

Overpromis and overdeliver - relatie-blog 6

Een gemiddeld optreden: u moet er toch niet aan denken. Uw prospects en klanten ook niet. Ga 'All in'. Vanaf de voorbereiding tot en met de dienstverlening en realiseer absolute WOW! Hoe? Queen heeft 5 tips voor u en bracht ze in praktijk tijdens Live Aid.

ALL in

De meeste mensen zijn wel bekend met het 'all in' concept. Wij Nederlanders denken dan gelijk aan all you can eat, maar ik bedoel wat anders. Tijdens pokeren kunt u 'all in' spelen: verlies je dan ben je alles kwijt, win je dan verdubbel je. Het mooie van relatiemanagement is dat u altijd kunt kiezen: ga ik 'all in' of niet. En het goede nieuws is: u raakt nooit door uw 'chips' heen. Want ik heb het hier niet over geld maar hele andere 'chips': creativiteit, energie, inspanning, doorzettingsvermogen, voorbereiding, ideeën en uitvoering. Zet u ze in of niet. U bepaalt of u er vol voor gaat of niet. Bent u klaar voor een grote 'payoff' dan zou ik zeggen: ga bij uw ideale prospects en ideale klanten altijd 'all in'.

Onbeperkte hulpbronnen

U beschikt over alle hulpbronnen. U kunt altijd extreme actie ondernemen. U heeft de keuze. Bij elke (potentiële) opdrachtgever opnieuw en bij elk contact opnieuw. U kiest: pinguïn of Groene Tomaat. Mislukken bestaat niet tenzij u het half doet of opgeeft. Het is onmogelijk om al uw energy en creativiteit op te gebruiken. Want u kunt bijtanken. En dit kan overal. En dat levert weer nieuwe energie op, nieuwe invalshoeken en nieuwe ideeën. En het zet aan tot actie: nieuwe inhoud delen, een extra e-mail, een persoonlijk LinkedIn bericht of een andere relatie-tactiek.

Overpromis and overdeliver

Iedereen kent het advies 'beloof minder en lever meer' oftewel 'underpromis and overdeliver. Wat een WAANZIN. Je gaat toch ook geen voorverkoop van een concert starten met de aankondiging dat de band waarschijnlijk middelmatig gaat spelen om ze vervolgens het dak eraf te zien spelen. Weet u wat echt tot waanzinnige dienstverlening leidt? Als u 'all in' gaat tijdens de acquisitie om vervolgens daar overheen te gaan tijdens de uitvoering. Dan krijgt uw klant WOW! Overpromis als het gaat om inhoud, persoonlijke aandacht en dienstverlening. En dan komt de uitdaging: overdeliver. Hoe u dat doet? Neem een voorbeeld aan Queen tijdens Live Aid.

Koninklijke show

Op 13 juli 1985 kwam Queen op voor de 75.000 bezoekers in Wembley Stadium in Londen voor hun optreden tijdens Live Aid: het grootste muziekspektakel ooit. Veel artiesten presteerden onder de maat: zij waren er niet klaar voor. Queen trok volledig zijn eigen plan en gaf een koninklijke show.

Zonder attributen, zonder hun eigen lichtstellage, rookmochines en andere special effects, zelfs zonder de magie van natuurlijke duisternis, was Queen in 20 minuten onbetwist heerser over het wereldwijde poppubliek. Hun Medley bevatte Bohemian Rhapsody, Radio Ga Ga, Hammer to fall, Crazy little thing called love, We Will Rock You en tot slot We Are The Champions.

Bob Geldof: ''Ik stond boven in de Appeals-bux in het Wembley Stadion toen ik dat geluid hoorde. Ik dacht, wie krijgt dat voor elkaar? Er ging een koude rilling backstage toen alle ogen zich tegelijkertijd op de monitoren richtten, als honden die een fluitje hadden gehoord. Dat was nog niet eerder vertoond die dag. Wie kwam er voor of na Queen? Dat weet bijna niemand meer. Queen stal de show en herwon voorgoed zijn status.”

Altijd gaan voor het maximale: OVERDELIVER. Het verschil bij Queen zat 'm in de volgende vijf punten. Doe er uw voordeel mee.

Vijf punten

Voorbereiding

Waar anderen bijna onvoorbereid het podium opgingen en als straatmuziekanten speelden, huurde Queen een week voor het evenement het Shaw Theatre af voor een aantal intensieve repetities. Ondanks dat Queen een enorme ervaring had in het spelen in stadions, had Queen als enige band een professionele voorbereiding. Be prepared.

Plan

Freddie was verbaasd dat sommige artiesten gewoon hun laatste single 'uitbraakten': daar was dit het publiek niet naar. Live Aid was één grote global jukebox en Queen koos dan ook voor een zorgvuldig samengestelde medley.

Timing

Queen kreeg het aanbod om als afsluitende hoofdact op te treden. In plaats daarvan vroegen zij een optreden om 18.00 – prime time in Groot-Brittanië en perfect voor de VS omdat ze dan nog redelijk vooraan in het programma stonden (de inschatting was dat de interesse van Amerikanen relatief snel zou afnemen).

Echt contact

Wat de groep zo goed maakte volgens Geldof: de voeling die ze hadden met het publiek. Brain May (gitarist Queen): “Wij speelden niet alleen voor Queen fans. Freddie maakte met iedereen contact. Het optreden duurde 20 minuten en 56 seconden en Mercury had zelfs tijd om 20 seconden 'eejoo eejoo' te zingen met het publiek. Freddie was uniek en origineel. Je kon onze muziek bijna door hem heen zien stromen.”

Alles geven: altijd

Queen stond erom bekend om alles te geven. Goed was niet goed genoeg. De vier bandleden waren alle vier perfectionisten die bereid waren om alles uit de kast te halen. Elk optreden opnieuw. Freddie gooide in 20 minuten daadwerkelijk alles in de strijd: nochalance, humor, durf, vakmanschap en sexappeal. Als de ultieme trotse pauw verleidde Freddie iedereen. Hij hield de wereld in zijn greep.

Uw volgende optreden

U heeft binnenkort een 'optreden' voor een (potentiële) klant ? Blijf bij uzelf, schenk aandacht aan de vijf bijzondere punten van aandacht – met dank aan Queen – en maak het verschil. OVERPROMIS en OVERDELIVER. Een goede performance gewenst.

Meer weten?

Wilt u meer weten over Groene Tomaat acquisitie en Groene Tomaat relatiemanagement? Maak dan snel een afspraak. Ik ga graag met u in gesprek: (06) 222 06 597 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Waarom deze blogserie over relatiemanagement? Het antwoord is eenvoudig: het kan beter. Veel beter. Er liggen commerciële kansen voor directeuren, managers, adviseurs en verkopers. Maar hoe geeft u hier concreet invulling aan? Op weg naar Valentijnsdag kunt u regelmatig een Groene Tomaat-blog lezen waarbij de relatie centraal staat. De ingrediënten: muziek, inhoudelijke verdieping, prikkelende vragen en actie-tips.

 

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast