Proberen of doen?

Do or do not. There is no try

Proberen of doen?

Probeer het maar eens. Heerlijk toch die vrijblijvendheid. Als je het mag proberen, dan hoef je eigenlijk niets te presteren. Het geeft je een prachtig excuus om tevreden te zijn met een halfbakken resultaat. En dus ontstaat er bij veel bedrijven een halfbakken vorm van acquisitie, relatiemanagement en dienstverlening. Groene Tomaten zetten een streep door ‘proberen’ en schrijven DOEN in hoofdletters. Of zoals Yoda zegt “Try not. Do. Or do not. There is no try”. Bekijk het korte filmfragment en maak gebruik van de drie praktische Groene Tomaat-tips.Yoda famously says, “No. Try not. Do. Or do not. There is no try.“Voelt u het verschil? U doet het of u doet het niet. Proberen is eigenlijk hetzelfde als iets niet doen: het is een gemakkelijke ontsnappingsroute voor als het even tegenzit. Een paar voorbeelden. Waar bent u mee bezig:

  • Probeert u minder te eten of eet u minder?
  • Probeert u klantgericht te communiceren of communiceert u klantgericht?
  • Probeert u aan klantrelaties te werken of werkt u aan klantrelaties?
  • Probeert u ritme in uw klantcontact aan te brengen of realiseert u ritme in uw klantcontact?


Een klein verschil met een ENORME impact. Bent u er klaar voor om te stoppen met proberen en het gewoon te DOEN? Dan zijn hier drie tips om u op weg te helpen:

  1. Schrap het woord ‘proberen’ uit uw vocabulair. Het voegt niets toe en geeft u alleen maar een goed gevoel als u onder de maat heeft gepresteerd.
  2. Beslis bewust of u iets wel gaat doen of niet gaat doen. Prima om iets niet te doen (zelfleiderschap). Maar doe het dan ook niet. Maak uzelf niet wijs dat proberen hetzelfde is als doen. Het zijn woorden met een totaal verschillende lading.
  3. Commiteer u voor 100% aan het resultaat dat u voor ogen heeft. Zoals een manager in Apollo 13 zei, “Failure is not an option. Play full out. Go for the win. Don’t settle for merely trying”Kortom: het verschil zit tussen de oren.


Uw onderneming

Wat wilt u in november/december op commercieel gebied nog 'proberen', of liever gezegd echt DOEN? Met welk idee loopt u al een tijd rond? Welk idee verdient het om juist nu te worden uitgevoerd? Hoe zorgt u ervoor dat uw omzet de komende maanden omhoog schiet?

Interessant?
Neem dan contact op met Rolf Adema van Groene Tomaat Marketing: (06) 222 06 597 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Niet proberen, gewoon DOEN.

Over de auteur

Rolf Adema

Rolf Adema

Groene Tomaat marketingman met een duurzaam saleshart. Eigenaar van Groene Tomaat Marketing. Specifiek voor kennisintensieve en dienstverlenende organisaties.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast